• Голова правління- Андрій КоболєвПеред вами документ, який не лише розповідає про результати групи в 2016 році, але й підводить умовний підсумок трьох років роботи чинного керівництва Нафтогазу. Головний з цих результатів — ми вперше за п'ять років стали прибутковими, при цьому вперше за десять років не отримували підтримки з держбюджету.

Ми маємо також інші досягнення, якими пишаємося. Нафтогаз — найбільший платник податків в Україні. Ми надійно забезпечуємо газом не тільки домівки наших громадян, але й гарантуємо його достатність для всіх інших категорій споживачів України. Гарантуємо за будь‑яких обставин — навіть якщо за вікном вже довго тримається холодна зимова погода, Газпром все ще не бажає постачати газ в Україну, а запаси вугілля перетнули мінімально припустиму межу. Завдяки диверсифікації постачальників, ефективному управлінню запасами та співпраці з міжнародними фінансовими організаціями ми постійно оптимізуємо наші основні статті витрат. В 2016 році нам вперше за багато років вдалося зупинити тенденцію падіння обсягів видобутку газу в Укргазвидобуванні, а в 2017 році ми плануємо отримати перше суттєве зростання видобутку. Прозорість та системна боротьба з корупцією стали не просто гучними гаслами, а головним елементом нашої культури, ми стали найбільшим користувачем системи ProZorro. На дату написання цього звернення ми отримали перше рішення Стокгольмського арбітражу у справі Газпрому проти Нафтогазу, яке повністю відхилило вимоги російської сторони відшкодувати більше 44 млрд дол. США за принципом "бери‑або‑плати".

Перелічені вище здобутки стали результатом наполегливих зусиль великої кількості людей. Дуже різних ззовні, але об'єднаних тим самим фактором, який, як я зміг переконатись на власному досвіді, є головною запорукою успіху будь‑якої команди — спільні цінності. Саме вони стали фундаментом нашої стратегії в 2014‑му році, саме вони допомагали приймати важкі, але важливі рішення, саме на них було побудовано нову стратегію всієї групи, яку ми нещодавно передали на затвердження нашому акціонеру — уряду України.

Це, передусім, сумлінність та довіра: ми є чесними та надійними у відносинах як у самій групі, так і з третіми особами. Це також прозорість: ми є відкритими та об'єктивними у процесі взаємодії всередині та зовні групи. Для нас визначне значення має професіоналізм: ми націлені на професійний розвиток та дотримуємось найвищих стандартів етичної поведінки. Нарешті, ми дотримуємося принципу справедливості: ми послідовні та меритократичні в наших відносинах з усіма нашими клієнтами, співробітниками, конкурентами та державою.

Я щиро вдячний усім тим, хто поділяє наші цінності — як в Нафтогазі, так і за його межами. Саме ви зробили можливим наш успіх і появу перших позитивних результатів газової реформи. Ці перші паростки змін з'явилися попри великий спротив "старої системи". Тієї самої, яка в 2016‑му році впевнено зайняла перше місце в рейтингу критичних загроз всім здобуткам важкої реформи газового ринку України та Нафтогазу, як його невід'ємної частини. Перше — оскільки боротьба з внутрішнім ворогом, як з'ясувалось, є набагато важчою та небезпечнішою, ніж будь‑який арбітраж. Але я глибоко переконаний, що найближчим часом ми переможемо й на цьому фронті і продовжимо рухатись далі до нових перемог.

Щиро ваш,
    Андрій Коболєв