• У своїй діяльності ми прагнемо враховувати інтереси місцевих громад, розуміючи, що ця форма партнерства є взаємовигідною для обох сторін

Підприємства групи Нафтогаз поділяють принципи Глобального договору ООН та обирають шлях сталого розвитку бізнесу, персоналу і суспільства.

Підприємства групи уважно вивчають потреби місцевих громад та беруть активну участь у розвитку інфраструктури, освіти, культури і спорту регіонів присутності.

Для вирішення комплексних завдань ми використовуємо практику соціальних інвестицій у розвиток регіонів присутності, вибудовуємо партнерські стосунки з територіальними громадами. У 2016 році ми сприяли прийняттю Закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату", за яким громади отримають 5% від ренти при видобуванні нафти, природного газу та газового конденсату.

Соціальні проекти з розвитку місцевих громад

Одним з основних джерел формування репутації сучасної компанії є її соціальна діяльність на місцевому рівні.

Нафтогаз бере активну участь у розвитку регіонів присутності та надає їм фінансову допомогу у вирішенні соціальних проблем, створюючи сприятливі умови для розвитку як територій, так і бізнесу. Компанія допомагає місцевим громадам вирішувати проблеми зношеної інфраструктури, газифікувати населені пункти, проводити капітальний ремонт комунальних об'єктів, доріг, розвивати спорт та культуру. Укргазвидобування в 2016 році перерахувало на розвиток інфраструктури територій присутності 44 млн грн, завдяки чому місцева влада отримала необхідні ресурси для вирішення соціальних проблем та підвищення якості життя людей.

Найбільше коштів ‑ 20 млн грн – компанія витратила на покращення інфраструктури та ремонт об'єктів соціальної сфери в регіонах своєї діяльності в Харківській області.

За кошти, виділені Укргазвидобуванням, проведено реконструкції свердловини №5 на центральному водозаборі в м. Барвінкове, деяких ділянок водоводу в м. Чугуєві, капітальний ремонт свердловини №3 для водопостачання смт Печеніги та реконструйовано газопровід високого тиску від смт Великий Бурлук до котельні Приколотнянського МЕЗ Великобурлуцького району. Кошти компанії також було спрямовано на проекти з газифікації сіл Харківської області.

В межах угоди про співпрацю з Харківською облдержадміністрацією надавалася допомога школам та лікарням: капітальний ремонт покрівлі будівлі інфекційного відділення КП "Близнюківська центральна районна лікарня", реконструкція їдальні школи смт Золочів; капітальний ремонт інфекційного відділення комунального закладу охорони здоров'я "Краснокутська центральна районна лікарня".

СОЦІАЛЬНІ ПРОГРАМИ УКРГАЗВИДОБУВАННЯ З РОЗВИТКУ МІСЦЕВИХ ГРОМАД У 2016 РОЦІ, ТИС. ГРН

У Вовчанському районі було завершено пілотний проект з технічного переоснащення систем теплопостачання об'єктів соціальної сфери: технічне переоснащення системи теплопостачання геріатричного пансіонату з установкою блочної котельні на твердому паливі; технічне переоснащення системи теплопостачання школи; капітальний ремонт системи опалення з влаштуванням автономних котелень для індивідуального опалення та капітальний ремонт фасадів будівель із застосуванням енергоощадних технологій в смт Червоний Донець.

Завдяки наданим коштам завершено будівництво фізкультурно‑оздоровчого комплексу "Ангар" для мешканців міста Первомайський. Будівництво почалося в 2012 році, але через брак фінансування в 2014 році роботи були припинені. У комплексі будуть розміщуватися волейбольний, футбольний і баскетбольний зали, а також декілька тренажерних залів.

В межах співпраці з Полтавською облдержадміністрацією Укргазвидобування у 2016 році витратило 9,5 млн грн на соціально значущі проекти, спрямовані на розвиток екологічної культури. Зокрема, у 2016 році пробурена нова свердловина та побудований водогін у с. Сенча (Лохвицький р‑н, Полтавська обл.), що дозволили забезпечити мешканців стабільним водопостачанням та якісною питною водою.

Співпраця між газовидобувними компаніями та місцевими громадами надзвичайно важлива для розвитку західного нафтогазового регіону, зокрема Львівщини, оскільки 85% газу з місцевих родовищ вже вибрано. Деякі родовища виснажені на 96%, але досі знаходяться в експлуатації. Збільшення ресурсної бази (розвіданих запасів газу) в області ледве перевищує видобуток, хоча за стандартами розвинутих країн розвідані запаси повинні бути більші за видобуток в 3‑5 разів. Збільшити видобуток газу в Львівській області, а також створити нові робочі місця, залучити інвестиції, збільшити податки можливо тільки через виділення та розвідку нових ділянок.

На виконання угоди про співпрацю з Львівською облдержадміністрацією Укргазвидобування у 2016 році виділило 5 млн грн на розвиток соціальної інфраструктури населених пунктів Львівської області.

Інша дочірня компанія групи – Укрнафта — в 2016 році інвестувала 11,8 млн грн в облаштування місцевої інфраструктури. Зокрема, компанія надала 1,6 млн грн на фінансування ремонтних робіт на дорогах Борислава.

Крім того, Укрнафта є спонсором футбольного клубу "Нафтовик", який виступає в другому дивізіоні української футбольної ліги.

Львівська ОДА

Благодійні ініціативи

Співробітники Нафтогазу зібрали 14,2 млн грн починаючи з кінця 2014 року для допомоги військовим частинам у зоні бойових дій та медичним закладам на придбання обладнання, необхідного для реабілітації та допомоги постраждалим в зоні АТО.

В 2016 році загальна сума допомоги військовим частинам, що беруть участь у АТО, склала 4,6 млн грн або 53% від всього обсягу допомоги.

"Ми хочемо, щоб місцеві громади відчули ту допомогу, яка скеровується на розвиток інфраструктури, і така практика буде продовжуватися. Ми також очікуємо на тісну співпрацю з місцевою владою, експертами, науковцями та громадами щодо збільшення газовидобування в Західному регіоні і будемо разом працювати над тим, щоб посилити енергонезалежність нашої країни".

Голова правління Укргазвидобування,
    Олег Прохоренко

ОДЯГ ТА ЗАСОБИ ЗАХИСТУ для воїнівДопомога направлялась у військові частини, які знаходяться на передовій. Це військова частина "Київська Русь", в/ч батальйону спецпризначення "Донбас", розвідувальний взвод батальйону "Київська Русь", батальйон імені генерала Кульчицького, в/ч підрозділу оперативно‑тактичного групування "Маріуполь", 3‑й окремий полк спеціального призначення м. Кропивницький, в/ч спецпризначення з Хмельницького та Володимира‑Волинського та інші.

Для них були закуплені індивідуальні засоби захисту воїнів, спеціальне сучасне обладнання (навушники, окуляри), одяг та взуття спецпризначення, засоби радіозв'язку, запчастини до вантажних автомобілів, устаткування зв'язку, системи відеоспостереження, оптичні прилади.

Допомога госпіталям та інша медична допомога склала 4,1 млн грн або 47% від зібраних коштів. Завдяки новому потужному обладнанню ‑ прилади в операційну та для фізіотерапії, діагностичні прилади, сучасні масажні столи тощо ‑ значно поліпшилась якість лікування і обстеження. Лікарі можуть у повному обсязі надавати необхідну допомогу, лікувати та ставити на ноги молодих хлопців.

Серед медичних закладів, з якими тісно співпрацює компанія, – Житомирський, Білоцерківський, Ірпінський військові госпіталі, Центр ветеранів м. Переяслав‑Хмельницький, Черкаський, Вінницький та Чернівецький обласні госпіталі ветеранів війни.

В грудні 2016 року колектив Нафтогазу підтримав змагання з кросфіту серед учасників АТО під назвою "Ігри Героїв". Це всеукраїнські змагання поранених воїнів та людей з інвалідністю. Головна мета ігор – психологічна та фізкультурно‑спортивна реабілітація наших героїв, соціальна адаптація людей з інвалідністю, впровадження та поширення спортивного руху серед молоді, мало захищених та соціально вразливих верств населення.

У 2017 році співробітники Нафтогазу і далі відраховують кошти з власного заробітку на потреби армії та госпіталів.

Укртранснафта передала в 2016 році на баланс Міністерства оборони України 20 одиниць автомобільної техніки. Цими транспортними засобами будуть доукомплектовані підрозділи Збройних Сил України, що задіяні в зоні АТО. Військові частини отримають легкові автомобілі, вантажні автомобілі, тягач, напівпричіп, автобус, мікроавтобуси та ремонтні майстерні. Усі транспортні засоби приведені до справного стану та повністю укомплектовані.

Укртрансгаз надає активну фінансову підтримку військовим у зоні АТО. Спорядження, радіостанції, техніка та інші засоби захисту – на всі ці закупки в 2016 році компанія витратила 12,7 млн грн. Крім того, Укртрансгаз передав у користування військовим підрозділам ЗСУ аеропорт "Сєвєродонецьк", який знаходиться в сорока кілометрах від лінії зіткнення. Також надано дозвіл на користування базою відпочинку "Ялта(Донецька область) з подальшою передачею на баланс МВС.